A Pályázatok világa

a pályázatok világa

Az üzleti terved egyik része az erőforrások megteremte, ennek elemeként a pályázatok igen is fontos tőke vagy eszköz forrásként jelenhetnek meg. Bármibe is kezdesz, meg kell tervezd, hogy honnan lesz rá elegendő tőkéd, fedezeted, a szükséges kulcs erőforrásokhoz és működéshez.

Az erőforrásaid jelentős része a tőkebefektetését, vagy, ha volt eddigi nyereséged, annak visszaforgatását igényli. Tehát anyagi költséggel jár. Hogy ezen a költségen konkrétan anyagi, tárgyi, humán vagy egyéb erőforrást veszel, vagy nyersanyagot fizetsz-e meg, azt most nem firtatjuk.

Viszont azt igen, hogy az erre való forrást elő is kell teremtened. És itt jön a legnehezebb döntéseket jelentő kérdés, a Honnan? Tételezzük fel, hogy nem tudod önerőből megvalósítani új elképzelésed, nem szívesen nyúlnál hitelhez, így abból sem finanszírozod új üzleti modell költségeit. Sajnos nincs a környéken egy mecénás, társ vagy befektető sem, aki bele tenne a haszon reményében némi tőkét... de te mégis ragaszkodsz ahhoz hogy valahol elindulj, mert hiszel a célodban. Nos pont ezekre a helyzetekre javasoljuk, hogy alaposan járd körbe a lehetőségeid, mindig tájékozódj a pályázati lehetőségek között is, mert ezek tárháza igen nagy, és esztelenség lenne kihagyni a számításokból ennek lehetőségét.

A pályázatok benyújtásával többszörösen is jól járhatsz, gondold csak végig:

  • A pályázatok feltétel rendszereinek megfelelés egyfajta minőségi alapszintet követel meg a pályázóktól, így tőled is. Ez egyfajta önellenőrzés, reflexió is lehet.
  • A pályázatok nyereményeihez kapcsolódó felhasználási kikötések és ellenőrzések szintén a minőségi és hatékony pályázatfelhasználási törekvéseket erősítik, és kiszűrik a jogosulatlanokat és csalókat vagy rossz felhasználókat.
  • A nyereményt felhasználva előrébb jutsz, növekedsz, vagy kikecmeregsz a mélyebb időszakból.
  • A nívósabb, magas minőségi kritériumokhoz kötött pályázatok nyertesei a pályázat nyerés feltüntetésével még presztízsüket is tudják növelni, hisz jó színben tünteti fel őket és egy bizonyos szintű minőségi követelmény teljesítése a vevők a partnerek és a konkurencia szemében egyaránt.

Megéri igaz?

Ha nem figyelted eddig a pályázatokat és nem indultál rajtuk, akkor mindenképpen megéri foglalkozni vele, keresni a lehetőségeket magánemberként és cégként egyaránt.

Hol lehet pályázatokat találni - 6 példa a teljesség hiányában

  • Pályázatfigyelő - pafi.hu
  • Napi pályázat - napipalyazat.hu
  • Pályázatok - palyazatok.org
  • Széchenyi2020 - palyazat.gov.hu
  • Pályázatmenedzser - palyazatmenedzser.hu
  • EU-s pályázati portál - eupalyazatiportal.hu/

Tipp: Amennyiben nincs tapasztalatod a pályázati folyamatokról, vagy nincs jártasságod a pályázati feltételek teljesítésében, mindenképpen ajánlott egy tapasztalt pályázatíró szakember segítségét kérni. Sőt mi javasoljuk, hogy a pályázat elnyerését követően annak teljesülése közben a folyamatban is segítséget kérj, ha az szükséges, javasoljuk, hogy a pályázatod - amennyiben jellege azt kívánja - projektként legyen kezelve, és az projekt vezetővel azaz a pályázati projektért felelős személlyel rendelkezzen, aki törődik és gondozza azt az elejétől a projekt lezárásáig a teljes pályázati projektet.

Kíváncsi vagy hogy kapcsolódnak a pályázati lehetőségek az új üzleti modelledhez? Hogy hol helyezkedik el a stratégiádban a pályázat mint opció? Látogass el képzéseinkre és mindenre fényt derítünk!


Bővebb információ és JELENTKEZÉS WORKSOPUNKRA