Digitális üzlet, mi az?

A Digitalizáció és a Digitális üzlet

Nem csak az üzleti életben, hanem minden területen, a DIGITALIZÁCIÓ jelenleg a legfőbb trend, minden más felett áll, ezzel foglalkoznak a legtöbben, és talán pont ezért, igen megfoghatatlanná vált. Ez az, ami legnagyobb hatással van most , és várhatóan lesz is, még jó darabig a világunk jelen érájára. A digitalizáció az a trend, amit minden más nagy trend is táplál, jelenleg nem csak Európában, hanem az egész világon dübörög a digitális átalakulás, a DIGITALIZÁCIÓ hulláma.

Kép forrása: techhive.com

A digiális üzlet (digital business) az, amikor a fizikai és a digitális üzlet összemosásával egy újfajta üzleti szemlélet és üzletvezetés keletkezik. Ez kihat a szolgáltatások végrehajtására, az alkalmazott eszközökre, a termékek előállítási folyamataira, sőt a teljes információ és beszállítói láncodra is. Óriási mértékben megváltoztatva és újfajta üzleti szemléletet és működést eredményezve a vállalkozásokban.

Oszlassunk el egy jellegzetes tévhitet: Téves elképzelés, hogy a digitális üzlet egyenlő egy e-shop felállításával. Nem azt jelenti, hogy egy webshopban kezded árulni azt, amit eddig boltban, vagy üzletkötőkön keresztül adtál el. Bár digitális a megvalósítás de digitális üzlet alatt a vállalkozásod minden folyamatára kiterjedő, a vezetői döntések és kapcsolati rendszered, az információs rendszered egészét és az ezekből eredő módszertanok,valamint a teljes működésed digitalizált segítését és megvalósítását értjük. Így belátható, hogy az e-kereskedelemmel nem fejezhető ki a digitális üzlet, hiszen az csak egy eszköz, egy módszere lesz az egész üzleted szempontjából.

Nézzük meg, mit is takar a Digitális Üzlet kifejezés

A digitális üzlet a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha eddig hagyományos üzletvezetéssel dolgoztál, átalakul az egész üzleti folyamatod és működésed. Ez a transzformáció minden üzleti területen megjelenik, és minden területen magával vonz új módszertanokat, új digitális eljárásokat és eszközöket. Talán a legáldásosabb hatása az, hogy eszközeivel játszi könnyedséggel átlátod a vállalkozásod, lépést tudsz tartani a digitális megvalósítások segítségével a folyamatosan és oly gyorsan változó világunkkal és annak elvárásaival. A digitalizált üzlet hatékonyabb, piacképesebb. Nagyon erősen épít az adatokra és azok kezelésére - támogatja az adat alapú döntéshozatalt a strukturált és objektív szerkezetet és azt hogy a fejlődés a változás a mindennapok része az optimális működés céljából és természetesen a profit teremtés égisze alatt. Éppen ezért ha időben lépsz, piaci előnyre is szert tehetsz, mert az átalakulásban bizony a hazai kkv-k nem járnak élen. Aki pedig nem változik a trendekkel, sajnos igen hamar lemarad, és akár végérvényesen eltűnik a piacról.

Hol jelenik meg az üzlet digitalizációja?

Lássunk néhány példát a teljesség hiányában a digitális üzleti folyamatok és elemek tárából:

 • A fizikai termékeid és szolgáltatásod digitális elemekkel egészülnek ki, sokszor teljes mértékben helyettesíthetőek digitális megoldásokkal - jellemzően a szolgáltatási és s termék kiegészítő területeken.
 • Megváltoznak a versenytársaid, ahogy a piaci pozíciód is ,
 • Megváltozik a vállalat vezetési-, azaz menedzsment módszereidnek zöme, a teljes vállalatod működése és ezáltal a vállalati kultúra is,
 • Átalakul a stratégiai és döntéshozatali módszertanod, hatékonyabbá és gyorsabbá válnak a döntéseid,
 • Átalakítja a disztribúciós csatornáidat,
 • Átalakítja a bevételi és profit forrásaid,
 • Átalakulnak a folyamataid, a működésed,
 • Átalakul a költség struktúrád,
 • Megváltoznak az ideális vevőid, a célközönséged és ezáltal a piaci pozicionálás is,
 • Átalakítja a marketingedet,
 • Átalakítja a kommunikációd.

Mit nyerhetsz ezzel?

Megváltozik a piaci jelenléted, sőt az esetek többségében óriási növekedést eredményez a változás, ha az megalapozottan, és tervezetten, zajlik annak irányítása. Nyereséged így lehet a:

 • versenyképesség,
 • átláthatóság,
 • hatékonyság,
 • profit növekedés,
 • új piac,
 • jó kapcsolatok, jó kommunikáció vevőiddel, beszállítóiddal.

S, hogy hol kezdődik egy digitális üzleti transzformáció? Például a Digitrans inkubációs terében. Mi megmutatjuk, hogyan kezd el. Eszközöket és módszertanokat adunk a vezetők kezébe a transzformációdhoz. Hogy megvizsgáld, és szükség esetén felülbírálod az eddigi üzleti működésed ezere szükséged lesz. Tudásunkkal és tanácsainkkal támogatunk, hogy belevágj az üzleted digitalizációjába, a céljaid és a stratégiádhoz illeszkedő új szemlélet szerinti működésbe.

Várunk szeretettel képzéseinken!

Információk és JELENTKEZÉS WORKSHOPJAINKRA